Veelgestelde Vragen Over Tattoo’s

26 feb 2018

Een lijst met veelgestelde vragen over tattoo's. Vragen die door jullie veel gesteld worden. Staat je vraag er niet tussen, stel hem dan onderaan deze pagina!

Vraag: Doet een tattoo laten zetten pijn?

Antwoord: Ja, je voelt het natuurlijk wel, maar het is niet zo dat je het uit gaat schreeuwen van de pijn. Het is meer een brandend, krassend gevoel wat je ervaart. Verder is het ook maar net op welke plek je een tatoeage laat zetten. Het is meestal pijnlijker op lekken met weinig vet en veel spieren op het bot. En daar komt nog bij dat de pijngrens bij ieder persoon anders is. Bij de meeste mensen viel het achteraf reuze mee, een gaatje laten vullen bij de tandarts is erger.

Vraag: Hoe kan ik het beste mijn tattoo verzorgen?

Antwoord: Je krijgt van de tattooshop schriftelijke en mondelinge instructies mee naar huis. Hierin staat precies hoe je je wond moet verzorgen. Zie ook het artikel over Wond Verzorging.

Vraag: Is het mogelijk om over een litteken heen te tatoeëren?

Antwoord: Meestal is het mogelijk om over een litteken heen te tatoeëren. Het moet dan wel een ouder litteken zijn (minimaal half jaar). De meeste tatoeëerders willen het litteken van te voren even zien om te kunnen beoordelen.

Vraag: Hoelang duurt de genezing van een tattoo?

Antwoord: Het duurt meestal een tot twee weken voor de wond genezen is. Het kan echter tot zes weken duren voor de tattoo op zijn best is.

Vraag: Mag je een tattoo laten zetten als je zwanger bent?

Antwoord: Als je zwanger bent kan je beter geen tattoo laten zetten. Het is niet verboden, al weigeren veel tatoeëerders wel een tattoo te zetten als ze weten dat je zwanger bent. Bij het zetten van een tattoo wordt in feite een wond gecreëerd, en een wond kan een infectie geven. En dat kan je kindje beschadigen. Ook komt een deel van de inkt in jouw bloedbaan terecht. Bij volwassenen kan dit geen kwaad, maar bij ongeboren kinderen misschien wel. Daarover is nog weinig bekend. En je huid bevat meer vocht als je zwanger bent. Als je je laat tatoeëren als je zwanger bent kan het zijn dat de tattoo er later anders uit gaat zien dan de bedoeling was.

Vraag: Wat zijn de kosten van een tattoo?

Antwoord: De kosten van een tatoeage variëren per tattooshop of tatoeëerder. Zie ook het artikel Prijs van een tattoo.

Mag je zwemmen na het zetten van een tattoo?

Antwoord: Zo lang de wond nog niet genezen is moet je zwemmen en baden vermijden. Wel mag je (kort) douchen. In de praktijk is dit een week of twee.

Hoe oud moet je minimaal zijn voor het zetten van een tattoo?

Antwoord: In Nederland is het verboden om tattoos te zetten bij kinderen onder de 12 jaar. Van 12 tot 16 moet er toestemming zijn van de ouders of voogd, en een van hen moet ook aanwezig zijn bij het aanbrengen van de tatoeage. Bovendien mag er tot 16 jaar geen tattoo op het hoofd, hals, polsen of handen worden gezet. Van 16 tot 18 jaar is een briefje met handtekening van een van de ouders genoeg. En vanaf 18 jaar mag je zelf beslissen of je een tattoo wilt, en waar je hem wilt. Sommige tattooshops zetten zowiezo alleen tattoo's vanaf 18 jaar. Een tattooshop of tatoeëerder die zich niet aan de leeftijdsgrenzen houdt krijgt een boete of verliest zijn vergunning.

Vraag: Moet ik nog terugkomen na het zetten van mijn tattoo?

Antwoord: Als je tattoo in één keer gezet wordt hoef je in principe niet terug te komen. Wel kan het zijn dat je nog terug moet komen om de kleur bij te werken. En sommige grotere of complexere tattoo's met meer kleuren worden in meerdere sessies gezet.

Vraag: Hoe lang wordt er maximaal achter elkaar getatoeëerd?

Antwoord: Hoe lang een tatoeëer sessie duurt hangt o.a. af van de grootte en complexheid van de tattoo. En het verschilt per tatoeëerder of per shop hoe lang er maximaal achtereen wordt gewerkt. Sommige shops hanteren maximaal 3.5 uur maar sommigen gaan wel zes uur door. Ook hangt het van jezelf af hoeveel pijn je nog kunt verdragen. Als er gestopt wordt en de tatoeage is nog niet af moet je meestal 4 weken wachten voor er verder gegaan wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*