Wond Verzorging van een Tattoo

21 dec 2018

Wond verzorging tattoo foto

Als je een tattoo laat zetten krijg je na afloop instructies van de tattooshop mee naar huis. Hierin staat precies hoe je je wond moet verzorgen. Als je je precies aan de instructies houd is de wond na 1 tot 2 weken genezen. Dit hangt af van je huid, de plaats en grootte van de tattoo en hoe goed jij de wond verzorgd. Ook je gezondheid en lichamelijke conditie spelen een rol.

Verzorging van je tattoo

Direct nadat de tattoo klaar is plakt de tatoeƫerder er of folie overheen, of een steriel kompres, of hij spuit er een beschermende wondspray overheen. het kompres mag je er na enkele uren af halen. Folie of spray moet je gewoon laten zitten tot de wond genezen is.

Van de tatoeƫerder krijg je een zalfje mee, of je hebt van te voren instructies gekregen over welke zalf je moest kopen, zoals vaseline of uierzalf. Met deze zalf moet je de huid soepel houden. Voor je de zalf aanbrengt moet je de plek van de tattoo reinigen met water en droog deppen met een schone handdoek of tissue. Raak de tattoo zo weinig mogelijk aan met je vingers. Je moet je tattoo een paar keer per dag insmeren met een dun laagje. Na enkele dagen ontstaan er korstjes op de tattoo. Deze vallen er vanzelf af. Gaat dus niet lopen trekken want straks trek je een deel van de tatoeage mee! En nogmaals, houd je aan de instructies van de tattooshop.

Na een tot twee weken is de tattoo genezen. Tot deze tijd mag je geen strak zittende (schone) kleding over de tattoo dragen, en moet je zonlicht en water vermijden. (Kort) douchen mag wel gewoon, maar vermijd zwemmen of in bad gaan. Ook de zonnebank en sauna moet je de eerste weken vermijden. Let op, het duurt tot ongeveer 6 weken tot de plaats uitgeheeld is. Mocht het dan nog voorkomen dat de kleur niet helemaal dekkend is, dan kun je terug naar de tattooshop om je tattoo (meestal kosteloos) te laten bijwerken.

Tip: Gebruik ook na de genezingstijd van je tattoo altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen, zodat je tattoo lang mooi blijft.

Wat als je wond niet geneest?

Het kan voorkomen dat de wond niet goed geneest. het kan zijn dat de huid extreem rood wordt, gaat zwellen, bloeden of een vreemde kleur krijgt. Ook als je pijn krijgt is het niet goed. Neem in al deze gevallen contact met je huisarts op.

Tot slot nog een lijstje met gezondheidsklachten waarbij het sterk af te raden is om een tattoo te laten zetten:

  • Diabetes (tattoo geneest meestal slecht)
  • Immuunstoornis
  • Hart- en vaatafwijkingen
  • Hemofilie
  • Chronische huidziekte
  • Contactallergie
  • Gebruik van antistollingsmiddelen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*